2019. feb 10.

Helyes fogmosás

írta: F. Szabó
Helyes fogmosás

Ismerősi körömben az utóbbi hónapokban többször is felmerült a helyes fogmosás kérdése. Az internetes források alapján nekem úgy tűnt, hogy igazából a szakemberek körében sincs teljes egyetértés, de azért láthatók a legelfogadottabb elvek. Íme: 

ADA, Amerikai Fogorvosok Egyesülete (Zárójelben az idevágó, de másoktól eredő tanácsok):

Szájápolási tanácsok a fogszuvasodás és ínygyulladás esélyének csökkentésére

Általános ajánlások:

  1.  Moss naponta 2x fogat fluoridos fogkrémmel. (Más tanácsok szerint minden étkezés után, tehát naponta 3x moss fogat és nincs közben nassolás – amivel fogaktól függetlenül is sokat teszel az egészségedért. Ha délben a körülmények nem megfelelőek, akkor elhagyhatjuk a fogkrémet, ha pedig a víz-fogkefe kombó sem megy, akkor végezzünk legalább intenzív öblögetést tiszta vízzel.)
  2.  Csak borsónyi fogkrémet rakj a fogkefére. (Használj 1450 ppm körüli fluoridtartalmú, „extreme clean”, „deep clean”, azaz mikroszemcsés fogkrémet. Előbbi növeli a zománc ellenálló képességét, utóbbi elősegíti a problémás rések tisztulását.)
  3.  Tisztítsd meg a fogközöket minden este fogselyemmel és/vagy fogköztisztító kefével (Mások szerint ez elegendő hetente 1x-2x)
  4.  Táplálkozz egészségesen, korlátozd minimumra a cukros ételek és szénsavas italok fogyasztását. (Fogyassz minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt a minél több rágás és a szükséges ásványi anyagok bevitele érdekében)
  5.  Ellenőriztesd a fogaidat és ínyedet évente legalább egyszer fogorvossal a károsodások megelőzése és gyógyítása érdekében.

Eseti ajánlások:

  1. Ha fokozott az ínygyulladás kockázata, ami idős korban különösen gyakori, akkor megfontolandó antibakteriális öblítő használata fogmosás után. (Ez itt nem a reklám helye, de a fogorvosom szerint csak a Listerine klasszikus változatai fertőtlenítenek megfelelően)
  2. Ha fokozott a fogszuvasodás kockázata, akkor megfontolandó fluoridos öblítő használata fogmosás után.
  3. (A ritkább problémáknak nézz utána, ha érintett vagy. "Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét...")

ADHA, Amerikai Fogászati Higiénikusok Egyesülete (Zárójelben az idevágó, de másoktól eredő tanácsok):

A helyes fogmosás:

   (Koncentrálj a résekre és árkokra, vagyis a fogak íny menti néhány mm-es "vízszintes" sávjára és a fogak közti "függőleges árkokra". Hetente 1x-2x a fogközök és az íny találkozásánál lévő kis "alagutakat" fogköz-tisztító kefével tisztítsuk meg. A fogmosás első lépéseként végezzünk intenzív öblögetést vízzel, majd a fogkefe 1-2 finom, gyengéd kotró mozgásával tisztítsuk ki az íny menti árkokat fönt és lent is. Borsónyi mennyiségű fogkrémet tegyünk a fogkefére)

  1.  (Használj kis fejű fogkefét, hogy minden fog jól elérhető legyen. A fogkefe nyelét csak 3 ujjal szabad fogni, hogy ne tudjuk túl nagy erőhatást gyakorolni a fogakra, azzal ugyanis az ínyt és a zománcot is károsítjuk!) A fogkefének puha és lekerekített végű sörtéi legyenek (mások szerint szuper puha sörtéi), mert ezek nem karcolják és irritálják a fogakat és nem károsítják az ínyt. A sörték nejlonból legyenek, mert a természetes sörtéken könnyen megtelepednek a kórokozók. A fogkefét negyedévenként cseréld le.
  2.  Helyezd a kefét az ínyvonalhoz "vízszintesen", a fogakra 45 fokos szögben. A kefének (finoman, gyengéden) érintkeznie kell mind a fogak felületével, mind az ínyvonallal.
  3.  A fogsor külső oldalán a kefével pilhe-puha gyengédséggel rövid, 2-3 fognyi előre-hátra mozgást végezz rezgésszerűen (koncentrálj a fogak íny menti felére, a fogak ínytől távolabb eső sávjával ebben a szakaszban nem kell foglalkozni, az ínyt pedig nagyon finoman, óvatosan szabad érinteni, hogy megtisztítsuk a fog és íny találkozásánál lévő árkot, de fel ne szakítsuk az ínyt a fogról). Utána egy gördülő, forgó mozgással söpörj a sörtékkel az ínytől a rágófelület irányába (ezt már a teljes fogfelületen). Helyezd a fogkefét a következő 2-3 fognyi csoportra és ismétel meg.
  4.  Ugyanezt ismételd meg a fogsor belső, nyelv felőli oldalán.
  5.  Billentsd a fogkefét függőlegesen az elülső (metsző) fogak mögé, és végezz néhány finom, gyengéd le-föl mozgást a fogkefe sörtéinek csak felét (kezünktől távolabb eső felét) használva,  fölső és alsó fogaknál is.
  6.  Előre-hátra mozgással tisztítsd meg az örlőfogak rágófelületét fölső és alsó fogsoron is.
  7.  Végül tisztítsd meg a nyelvedet (a mai fogkefék fejének hátoldala általában erre a célra van kialakítva, de jó a szuper puha sörtés oldal is)

A „vízszintes”, rezgésszerű mozgással finoman, gyengéden kitisztítjuk a fogfelület ínyvonal menti sávját, picikét és nagyon gyengéden az íny és fog közötti rést is (ezért van az ínyre 45 fokban történő tartás), a „függőleges”, ínytől rágófelület felé haladó íves söprő mozgással pedig kitisztítjuk a fogak közötti réseket is. (A videón nem ilyen gyors rezgő mozgás látható a "vízszintes" szakaszban, de szerintem az ADHA tanács a jó. Eleinte kicsit nehezen jön össze a gyors, rezgésszerű mozgás és a simogatásszerűen finom érintés együtt, de megtanulható. A jobb oldali fogak belső oldalán a bal kezemmel is fognom kell a fogkefét, de bizonyára vannak nálam ügyesebbek.)

A fenti módon megtisztíthatók azok a rések, árkok, ahol leginkább betapad, lerakodik és fokozatosan fogkővé válik az ételmaradék, táptalajul szolgálva a fog- és ínykárosodást okozó baktériumoknak. A fogközök íny menti találkozásánál lévő, fogsorra merőleges kis "alagutak" fokozottan veszélyeztetett helyek. Ezek fogselyemmel vagy még inkább helyesen megválasztott méretű fogköztisztító kefével tisztíthatók legeredményesebben.

Mások a fenti technikát úgy módosítják, hogy egy ütemben elvégzik a jobb fölső fogsor külső oldalán a „vízszintes” rezgésszerű tisztítást, majd ugyanezen a fél fogsoron elvégzik a „függőleges”, az ínytől a rágófelület felé irányuló forgásszerű söprő mozdulatsort. Ezt megismétlik jobbra lent, majd balra fönt, végül balra lent. Utána végigcsinálják az egészet a fogsor belső, nyelv felőli oldalán, szintén 4 szakaszban. Végül az örlőfogak rágófelületét tisztítjuk jobbra fönt... stb. Leírva hosszúnak tűnik, de nem tart 2 percnél tovább. Látszatra bonyolult, valójában egyszerű és hatásos.

Végül egy javaslat: az egyes félfogsorok tisztításánál haladjunk kicsit tovább a másik oldal irányába, így a jól látható elülső – metsző – fogak duplán lesznek megtisztítva. A belső, nyelv felőli oldalon ez azért is előnyös, mert a fogorvosok szerint általában az alsó metszőfogak belső oldala a legelhanyagoltabb. Végül van, aki azt javasolja, hogy a sorrend ne legyen mindig ugyanaz, mert jellemző, hogy az elején koncentrálunk, a vége felé kicsit kapkodunk.

Ha a fogmosást (lehetőleg) mindig megcsináljuk az étkezés után fél órán belül, akkor az ételmaradék még nagyon könnyen eltávolítható, ezért elegendő a szuper puha sörtéjű fogkefe és a nagyon gyengéd érintés, vagyis nem irritáljuk, nem károsítjuk a fogakat és az ínyt. (Kóla ivás után viszont csak félóra elteltével mossunk fogat, mert erősen savas, ezért oldja, felpuhítja a fogzománcot.)

És itt az egyik legjobb videó. Eredetileg az angol nyelvűt tettem fel, de találtam egy magyar változatot. Végül le is szedtem a videót, mert azt netán hirdetésnek veszik (Remélem, így nem. Okosításnak szánom, nem reklámnak.)

https://www.youtube.com/watch?v=bZDx7clyZNk

Szólj hozzá

helyes fogmosás fogköztisztító kefe